Stäng fönster Örnsköldsvik kn, ÖRNSKÖLDSVIK 4:12 ÖRNSKÖLDSVIKS RÅDHUS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - När Örnsköldsvik fick sina stadsrättigheter 1893, var staden en köping som låg i Själevad socken (Lundmark, 1993, s. 173). Under senare delen av 1800-talet hade köpingen utvecklats, hamnen hade byggts ut, man hade fått ett telefonnät och sågverken i trakten gick på högvarv. 1892 fick köpingen dessutom järnväg med järnvägsstation.

Rådhuset uppfördes drygt tio år senare efter långa diskussioner. 1896 godkände stadsfullmäktige förslag på ett hus som skulle rymma både rådhusfunktioner och stadshotell. Det visade sig emellertid att många misstyckte till kombinationen och två år senare upphävdes beslutet. 1904 lades de första ritningarna fram men eftersom byggnadskommittén var oenig drog beslutet ut på tiden och huset stod inte klart förrän 1909. Under tiden som det nya rådhuset debatterades höll rätten och stadsfullmäktige sina förhandlingar och möten i hörnhuset på Storgatan 20 som var ett enkelt trähus i två våningar.

Det nya rådhuset förlades till den nordöstra delen av staden. Arkitekt var Gustaf Hermansson som också hade ritat det stora Sparbankshuset vid Stora torget. Hermansson är mest känd för att ha formgett ett stort antal byggnader i Sundsvall efter den stora branden 1889. Vid tiden för rådhusbygget i Örnsköldsvik arbetade han för Byggnadsstyrelsen. Det nya huset invigdes i september 1909 och hade då kostat 126 309:-. Bygget finansierades i första hand av brännvinsförsäljning. Vid invigningen flyttade rådhusvaktmästaren in i lägenheten som fanns på tredje våningen. Ett tillägg till huset, som inte fanns med på originalritningarna, var en liten fånggård vid den nordöstra fasaden. Denna revs 1975-1976.

För ytterligare information om domsagans historik, se http://www.fmis.raa.se/fmis/download/Tingshus/Domsagohistorik_Ornskoldsviks_TR.pdf För utförlig beskrivning av rådhuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 2003-10-16, Lundmark, Kjell "Staden och kommunen Örnsköldsvik", I Örnsköldsvik 100 år 1894-1994, Örnsköldsvik 1993