Stäng fönster Härjedalen kn, HÄRJULVEN 3 SVEGS SOCKENSTUGA OCH TINGSHUS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Svegs tingslag hade till en början ingen fast tingsplats utan tingen hölls på olika platser i eller i närheten av Sveg. Som tingsställen nämns bland annat kyrkplatsen vid kyrkan i Sveg, Svegs prästgård och sockenstuga och Nilsvallens gästgiveri. Det sistnämnda tingsstället användes ofta under 1700- och 1800-talet (Bromée, 1974, S. 174f).

Tingshuset, som numera står på Friluftsmuseet Gammelgården i Sveg där det kallas "Svegs tings- och sockenstuga", skall ha varit en av flera tingsplatser. Det var ursprungligen beläget strax nordväst om ortens kyrka varifrån det flyttades 1915. Museet fick det i gåva av en målare P. Söderlund. Enligt ett P.M från invigningen av det nyrenoverade tingshuset i Sveg 1967, tyvärr osignerat, står att tingen vid slutet av 1800-talet bland annat hölls i det så kallade "Härrhuset" som skall ha varit uppfört 1630 och ursprungligen beläget vid Svegs kyrka. Enligt ett syneprotokoll skall huset ha varit 15 ¾ alnar långt och 13 alnar brett och försett med näver och takved. Väggarna var omålade och salen var möblerad med två långbord, ett par "wännstolar" (stolar som kunde flyttas) och långbänkar. På övre botten skall ha funnits en nattstuga med två sängar. I PM:et sägs också att denna byggnad är bevarad på Gammelgårdens friluftsmuseum. Huset som står på Gammelgården och som av hembygdsföreningen kallas tingshuset är emellertid hälften så stort till sina dimensioner och saknar "övre botten" såvida man med det avser en andra våning. På Gammelgården finns en stuga kallad Herröstugan, men den uppfördes först i mitten av 1700-talet. Det är osäkert om ifrågavarande byggnad verkligen fungerade som tingshus.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 2003-10-01, Bromée, Nils: En bok om Sveg och Härjedalen, Östersund 1974