Stäng fönster Åsele kn, ÅSELE 2:194 ÅSELE TINGSLAGS TINGSHUS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Liksom så många av de norrländska samhällena var Åsele ursprungligen en kyrkstad. Redan på 1700-talet hade Åsele tingslag sin tingsplats vid kyrkan, intill prästgården och kyrkstugorna (Fahlgren, 1966, s. 299). 1711 uppfördes en tingsstuga som också fungerade som sockenstuga. Den var indelad i förstuga och sal, en kammare för häradshövdingen och en för befallningsmannen. I slutet av 1720-talet började huset förfalla och vid flera tillfällen försökte man att reparera byggnaden som slutligen fick ersättas av en ny byggnad. Det nya tingshuset placerades inte på samma plats som det gamla, då man ansåg att det hade legat för nära prästgården. Även det nya huset, som stod klart i mitten av 1700-talet, kom dock att ligga nära kyrkan.

Byggnaden var i bruk fram till 1830-talet då ytterligare ett nytt tingshus uppfördes. Detta tredje tingshus byggdes om till skola omkring 1860 och ersattes av ifrågavarande byggnad som ursprungligen var indelad i förstuga, tambur, sal och åtta rum. Tingssalen användes även vid kyrko- och kommunalstämmor. Huset användes som tingshus fram till 1959 då häradsrätten fick lokaler i det nyuppförda kommunalhuset.

För ytterligare information om domsagans historik, se http://www.fmis.raa.se/fmis/download/Tingshus/Domsagohist_Lycksele_TR.pdf
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-08-10, Fahlgren, Karl red. "Åsele sockenhistoria" Bokförlaget Botnia : Umeå 1966