Stäng fönster Skellefteå kn, BRUNNSGÅRDEN 6 SKELLEFTEÅ TINGSRÄTT

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - 1896 uppfördes ett tingshus på samma tomt som det nuvarande. Denna byggnad upplevdes som ålderdomlig och otillräcklig redan på 1930-talet då diskussionen om nybyggnad uppstod. 1938 utsågs en byggnadskommitté med uppgift att planera för ett nytt tingshus med det dröjde ända till 1955 innan kommittén antog ett förslag vilket omfattade tingshus med arrestlokal, en friliggande bostad för häradshövdingen och en friliggande byggnad med bostäder för vaktmästare och fiskal.

Den 17 september 1957 hölls det första tinget i det nya tingshuset som invigdes formellt den 23 november 1957. Det gamla tingshuset revs året därpå när alla delar av den nya byggnaden fungerade.

Skellefteå tingsrätt är belägen i den västra delen av staden, mellan Skellefteälven och järnvägen. Granne med domstolen ligger Västerbottens teater och Nordanåparken.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1997-09-01, Bilaga till 2. Domstolsbyggnader i Skellefteå. I arkivmaterial från Skellefteå tingsrätt