Stäng fönster Umeå kn, HUGIN 4 UMEÅ TINGSRÄTT

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Eftersom Umeå tingsrätt behövde utöka sina lokaler i början av 1990-talet var tanken att det gamla tingshuset från 1950-talet skulle byggas om. Denna byggnad ligger dock intill Umeälven och vid närmare studier fann man att det förelåg rasrisk, varför Byggnadsstyrelsen avblåste projektet. Istället påbörjades planeringen av ett helt nytt tingshus. Östersunds tingsrätt och rättscentrum som byggdes några år tidigare, fick tjäna som avskräckande exempel. I övrigt var ett av de viktigaste direktiven arkitekterna fick, att byggnaden skulle utformas så att personalen skildes från allmänheten. Umeå tingsrätt uppfördes mellan åren 1992-1994, arkitekt var Per-Arne Lennartsson, ARKAB, Umeå. Som inredningsarkitekter anlitades Christer Stenmark och Kerstin Arvidsson, Avista AB, Umeå.

För ytterligare information om domsagans historik, se http://www.fmis.raa.se/fmis/download/Tingshus/Domsagohist_Umea_TR.pdf

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1997-09-01