Stäng fönster Robertsfors kn, BYGDEÅ KYRKOBORD 2:2 TINGSHUSET BYGDEÅ

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Det finns inga uppgifter om var Bygdeå tingslag höll ting i slutet av 1600-talet (Eriksson, 1997, s. 144f.). Det första tingsställe som omnämns är länsmans- och gästgiverigården i Rickleå 1710. Under andra hälften av 1700-talet hölls hösttingen på gästgiveriet i Gumboda, i samband med marknaden i Nysätra. Vårtingen hölls däremot i Skinnarbyn där ett nytt tingshus hade uppförts 1743.

Under åren 1785-89 tillkom Nybyn som tingsplats medan man slutade att hålla ting i Gumboda. Efter 1794 hölls alla ting i Nybyn, en by som idag utgör del av Ånäset (Eriksson, 1997, s. 144f.). 1834 bildade Nysätra socken eget tingslag och det var troligen vid denna tid som Bygdeå tingslag uppförde ett nytt tingshus i närheten av kyrkan och kyrkplatsen i Bygdeå, ett samhälle beläget mellan Umeå och Robertsfors. På det nya tingshusets granntomt låg ett gästgiveri. 1847 byggdes huset till med en skolsal och en lärarbostad. Tingshuset var då indelat i förstuga, två salar, tre rum och kök.

Idag är tingshuset i Bygdeå en långsträckt timrad byggnad, uppförd en och en halv våning. Fasaderna är klädda med stående och liggande locklistpanel målad i falurött, sadeltaket är tegeltäckt och fönstren vitmålade. De kraftiga knutlådorna liksom vindskivor och takkonsoler är faluröda. Halvvåningen markeras av lunettfönster som har placerats ovanför bottenvåningens spröjsade tvåluftsfönster.

Tingshuset är placerat med gavlarna åt norr och söder och entréerna i den östra fasaden. Det är oklart vilken del av tingshuset som tillkom i och med tillbyggnaden 1847 men idag finns två ingångar bestående av vitmålade pardörrar med litet överljus.

Det forna tingshuset rymmer idag slöjdsalar tillhörande skolan i Bygdeå.

I Nya Lagberedningens betänkande 1884 gavs följande kommentar: "Tingshuset, hvilket är i temligen godt skick, är indelat i förstuga, två salar, tre rum och kök. Den ena salen äfvensom ett rum och köket användas till skollokal och bostad åt skolläraren. Uppbördsstämmor och andra dylika allmänna förrättningar hållas i tingshuset. Tingslokalen är otillräcklig och alltför låg."

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1997-09-01, Eriksson, Stig Axel och Öhlund, Gösta: Ånäset genom tiderna, Örnsköldsvik 1997, s. 144f.