Stäng fönster Boden kn, SPARVEN 1 BODEN

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - 1927 flyttade Luleå domsagas kansli till Överluleås kommunalhus på Drottninggatan i centrala Boden. Domhavande och personal förfogade över tre rum på våningen under kommunalsal och kommunalkontor. Frågan om kansliets hemort utreddes och domhavanden ombads yttra sig över situationen i Boden. Tf domhavandes förslag var att kansliet skulle flyttas tillbaka till Gammelstad "där det av ålder varit beläget" och beskrev kontorslokalerna i kommunalhuset som ytterst bristfälliga (Östberg, 1969, s. 637). Arkivutrymmena var otillräckliga och lokalerna erbjöd ingen ostörd arbetsplats på grund av bullret från våningen över. Bodens stad lämnade också ett yttrande i vilket föreslogs att ett nytt tingshus skulle uppföras. Innan beslutet om kansliets placering fattades valde Kungl. Maj:t att invänta detta tingshus som stod klart 1932. Förmodligen var det hotet om förflyttning av kansliet till Gammelstad som fick tingshusbyggnadsskyldige i Överluleå tingslag att agera raskt.

Det nya tingshuset uppfördes som ett kombinerat tings- och polishus. På bottenvåningen fanns polisstation och tjänsterum för stadsfiskalen och på andra våningen fanns domarkansli och tingssal.
Huset, som har formen av en långsträckt rektangel, är beläget i centrala Boden, i korsningen mellan genomfartslederna Lulevägen och Garnisonsgatan.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-08-12, Östberg, Olof "Notiser om domstolen i Boden" I: Bodens kommun från forntid till nutid, Utgiven med anledning av beslut rörande Bodens jubileumsfond 1969