Stäng fönster Gällivare kn, TINGSHUSET 1 KOMMUNHUSET GÄLLIVARE

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - När det gamla tingshuset i Gällivare hade rivits höll häradsrätten ting i det nybyggda kommunalhuset som uppfördes på den forna tingshustomten på 1950-talet. Kommunhuset fungerade sedan som domstolslokal fram till 1982 då den nya tingsrättsbyggnaden stod färdig på Lasarettsgatan 22 i Gällivare.

Kommunalhuset är en säregen byggnad som sträcker sig i ett U utefter tre gator. Huset har byggts till under senare tid men den ursprungliga byggnaden består av två huskroppar uppförda i två respektive tre våningar, vilka binds samman vid gavlarna av en tredje, böjd huskropp som kröker sig kring korsningen Postgatan-Tingshusgatan.

Fasaderna är genomgående av gult tegel med inslag av ljus natursten och koppar. Taken är flacka sadel- eller pulpettak som täcks av papp eller skiffer. I den böjda huskroppen finns entrén som nås via en bred stentrappa. Entréhallen har stora fönsterpartier som öppnar sig mot gatan och lisener av natursten som delar in andra våningens mönstermurade fasad i kvadratiska partier. Fönstren är rektangulära eller kvadratiska och regelbundet satta i fasaden.

Under de 30 år som häradsrätten hyrde in sig i kommunhuset hölls tingen i fullmäktigesalen.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.