Stäng fönster Haparanda kn, JUSTITIA 3 HAPARANDA TINGSRÄTT

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - 1919 slogs Nedertorneå och Övertorneå samman till ett tingslag och eftersom båda tingslagens gamla hus, belägna i Haparanda respektive Matarengi, var trånga och dessutom slitna beslutade man att uppföra ett nytt tingshus. Det tog drygt 20 år att förverkliga planerna men 1945 stod huset i Haparanda färdigt. Arkitekt var John Åkerlund. Haparanda tingsrätt ligger mitt i samhället, på en tomt som sluttar ner mot Torneälven.

1971 bildades Haparanda tingsrätt då Torneå och Kalix domsagor slogs samman till en enda domstol. Den gemensamma kansliorten och tingsplatsen blev Haparanda men Kalix, Pajala och Överkalix fortsatte att fungera som tingsställen (SFS 1969:550).

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.