Stäng fönster Pajala kn, JUSTITIA 1 PAJALA

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Efter sammanslagningen av Korpilombolo och Pajala tingslag 1928 uppstod frågan om byggandet av ett gemensamt tingshus i Pajala. Till en början var planerna att bygga till det gamla tingshuset, men eftersom det var i dåligt skick enades man till slut om att uppföra ett nytt hus.

Det gamla tingshuset tjänade fram till 1915 som kombinerat tingshus och kronohäkte och de sex cellerna, som låg på bottenvåningen i anslutning till fångvaktare- och vaktmästarbostaden, användes därefter som häkten inför och under tingen. På 1940-talet var huset mycket slitet och ansågs inte uppfylla de krav som ställdes på en modern domstol.

I juni 1950 beviljades tingslagets byggnadsansökan och på hösten samma år revs det gamla huset och byggnadsarbetet kom igång. Byggnadsarbetet pågick sedan under åren 1950-52. I väntan på det nya huset höll tingslaget ting i aulan i Pajalas folkskola. Vissa extra tingssammanträden hölls dessutom på medborgarhuset i Korpilombolo, på församlingshemmet i Tärendö samt på skolorna i Teurajärvi och Junosuando. Det nya tingshuset uppfördes som kombinerat tingshus och polisstation. Av den anledningen uppfördes byggnaden gemensamt av Pajala kommun och tingshusbyggnadsskyldiga i Pajala och Korpilombolos tingslag (Karlsson, 2006, s 6). Tingshuset uppfördes på samma tomt som det förutvarande huset, mitt i centrala Pajala. Kvarteren kring byggnaden präglas av offentlig bebyggelse såsom kommunalhus, skolor, brandstation och badhus.

Med anledning av att det fanns lokaler i byggnaden som inte användes flyttade 1980 Kronofogdemyndigheten hit från andra lokaler i Pajala. Eftersom Pajala tingsrätt numera är omvandlat till tingsställe för Haparanda tingsrätt, hålls förutom eventuella extrating endast tingsförhandlingar här en gång i månaden (Karlsson, 2006, s.7).

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.

Byggnaden har även dokumenterats av Norrbottens museum, inom ramen för projektet "Modern arkitektur i Norrbotten", se under Dokument.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-08-12, Karlsson, Lina "Dokumentation av modern arkitektur i Norrbotten : Tingshus, Pajala", Norrbottens museum, 2006