Stäng fönster Luleå kn, LEJONET 11 RÄTTSCENTRUM

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingsrätten är belägen i centrum av Luleå, mitt emot bussterminalen och ett stenkast från järnvägsstation. Byggnadskomplexet, som sträcker sig utefter Skeppsbro- och Hermelinsgatorna, uppfördes som ett så kallat rättscentrum och rymde redan från början ett flertal myndigheter vid sidan om tingsrätten. Kvarteret var tidigare bebyggt med en småskalig trähusbebyggelse som revs 1975 efter att byggnadsstyrelsen hade köpt kvarteret. Eftersom lokalbehovet för berörda myndigheter var stort och akut uppfördes byggnaden under tidsbrist. Byggnadsarbetet påbörjades under året 1975 och "Rättscentrum" stod färdigt under det sista kvartalet 1977 (Karlsson, 2005, s.9).

Byggnaden beskrivs i rapporten "Dokumentation av modern arkitektur i Norrbotten : Lejonet, Luleå" som en typisk produkt av sin tid vad gäller material, utformning och funktion. Det tydliga myndighetsuttrycket och funktionsanpassningen beskrivs som viktiga karaktärsdrag att värna (Karlsson, 2005, s.25).

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

Byggnaden har även dokumenterats av Norrbottens museum, inom ramen för projektet "Modern arkitektur i Norrbotten", se under Dokument.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1997-09-16, Karlsson, Lina "Dokumentation av modern arkitektur i Norrbotten : Lejonet, Luleå" Norrbottens museum, 2005