Stäng fönster Luleå kn, RÅNEÅ 92:1 RÅNEÅ

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - På Västra Långvägen, i centrala Råneå, ligger detta före detta kommunal- och tingshus från 1950-talet. Fram till 1760-talet höll Råneå tingslag ting i sockenstugan vid kyrkan i Råneå. Mellan åren 1764 och 1798 användes gästgiveriet av häradsrätten men under 1800-talet höll rätten åter ting i ett för ändamålet uppfört tingshus (Bergling, 1964, s. 333).

När det nya kommunalhuset stod klart i slutet av 1950-talet flyttades tingen dit. Råneå tingslag kom med tiden att slås samman med Luleå tingsrätt. Sedan domstolen flyttade ut har huset byggts om och fungerar idag som medborgarhus, föreningslokal och företagarhus.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument. För beskrivning av huset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1997-09-16, Bergling, Ragnar: "Kyrkstaden i övre Norrland. Kyrkliga, merkantila och judiciella funktioner under 1600- och 1700-talen", Uppsala 1964