Stäng fönster Piteå kn, POPPELN 1 PITEÅ TINGSRÄTT

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Piteå tingsrätt ligger i centrum av staden, vid en mindre platsbildning kallad Norrmalmstorg. Kyrkan och den gamla prästgården är belägna mitt emot. Tingshuset uppfördes på grund av häradsrättens behov av en större och modernare domstolsbyggnad (se Karlsson, 2005, s.5).

Den 28 januari 2002 upphörde Piteå tingsrätt att vara en självständig enhet och infogades i Luleå tingsrätt. Piteå tingshus är sedan dess tingsställe för Luleå tingsrätt och lokalen nyttjas av domstolen ungefär en gång i veckan. Större delen av byggnaden rymmer idag Piteå kommuns Kultur och Fritidsförvaltning (Karlsson, 2005, s.4).

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

Byggnaden har även dokumenterats av Norrbottens museum, inom ramen för projektet "Modern arkitektur i Norrbotten", se under Dokument.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1997-09-16, Karlsson, Lina "Dokumentation av modern arkitektur i Norrbotten : Tingshuset, Piteå", Norrbottens museum, 2005