Stäng fönster Arvidsjaur kn, TRANAN 3 ARVIDSJAUR

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Byggnaden fungerade som tingshus för Arvidsjaur och Arjeplogs lappmarker mellan 1947-1985 och från och med januari 2000 kommer den återigen att utgöra tingsställe, nu för Piteå tingsrätt. Idag ligger medborgarhuset, det kombinerade kommun- och tingshuset och polisen samlade mittemot varandra på Storgatan.

Arvidsjaurs socken bildade ett eget tingslag 1877 (se Bihang till SFS 1876 nr 26 s.11). På 1880-talet höll tingslaget ting i ett kombinerat tingshus och gästgiveri belägen vid kyrkan i Arvidsjaur. Tingssalen, som låg på husets ovanvåning, användes av gästgiveriet under de perioder då det inte var ting (se Nya Lagberedningens betänkande angående rättegångsväsendets ombildning 1884). Efter att detta tingshus hade rivits 1947, uppfördes ifrågavarande kombinerade kommun- och tingshus i centrala Arvidsjaur, nära både kyrka och järnvägsstation.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-08-11, "Nya lagberedningens betänkande angående rättegångsväsendets ombildning". Fjerde delen. Bihang. Stockholm 1884. Tabell n:o 1 om Arvidsjaurs lappmarks tingslag, Bihang till SFS 1876 nr 26 s.11.