Stäng fönster Luleå kn, NEDERLULEÅ KYRKOVALL 1:1 GAMMELSTADENS SOCKENSTUGA OCH TINGSSTUGA

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Vid Gamla Bodenvägen i Gammelstad ligger den forna socken- och tingsstugan. Enligt Albert Nordbergs "En gammal Norrbottensbygd. Anteckningar till Luleå sockens historia" omnämns en sockenstuga redan 1628 (Nordberg, 1970, s. 320-ff). Det är osäkert huruvida det även hölls ting i denna stuga. Knappt sextio år senare, 1683, ville sockenborna emellertid sälja gästgivaregården i Gamla staden, där tingen hölls vid denna tidpunkt. Landshövdingen beviljade rivning på villkor att sockenborna skaffade sig en "godh och wacker Sochne- eller Tingsstugu" (Nordberg, 1970, s. 320-ff). 1692 beskrivs utgifterna för en sockenstuga som sannolikt var nybyggd och 1740 uppfördes en ny sockenstuga vid torget.

1812 uppfördes en ny sockenstuga och tingshus. Den var belägen väster om kyrkan och rymde fem rum av små dimensioner, en större "sockenstuga" vid husets mitt, arrest vid den ena gaveln och kök i den andra. På andra våningen tillkom sannolikt en eller två kammare. 1845 byggdes tingshuset om och omkring år 1900 revs det. Byggnadsmaterialet från det gamla huset användes för att uppföra ett nytt tingshus. Ett gammalt fotografi visar en sista vägstämma, hållen i tingssalen i Gammelstad 1944 strax innan tingshuset övergavs för den nya förvaltningsbyggnaden. Salen förefaller ha varit rektangulär till formen och rätten placerad vid rummets ena kortsida. Ett svängt skrank med svarvade balusterdockor avgränsade rättens U-formiga bord från parterna och allmänheten och framför domaren stod ett mindre bord med plats för bibeln. Väggarna var täckta med manshög bröstningspanel och ovanför domaren hängde ett kungaporträtt. Två dörrar öppnade sig bakom rätten och salen tycks ha haft dubbel takhöjd.

1944, då den nya förvaltningsbyggnaden för Gammelstadens landskommun stod färdig flyttades tingsstället för Nederluleå tingslag dit. I byggnaden fanns förutom kontorslokaler även en tingssal och andra utrymmen för häradsrätten. Tingshuset från 1900 revs 1962 (Nordberg, 1970, s. 320-ff). Den enda byggnad som finns bevarad är socken- och tingsstugan som uppfördes vid mitten av 1700-talet. Denna flyttades under senare tid från tomten vid torget till en plats väster om kyrkan och slutligen, 1979, till en tomt söder om kyrkan, mitt emot sockenmagasinet där huset ligger idag.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1997-09-16, Nordberg Albert "En gammal Norrbottensbygd. Anteckningar till Luleå sockens historia" Luleå : Norrbottens museum, 1970