Stäng fönster Luleå kn, INNERSTADEN 2:1 GAMLA RÅDHUSET

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Den aktuella byggnaden uppfördes som en kopia av ett rådhus från 1600-talet. Staden Luleå grundades 1621 på den plats som nu kallas Gammelstaden. På grund av landhöjningen blev platsen snabbt olämplig och 1649 flyttades staden till sitt nuvarande läge, närmre kusten och älven. Rådhusrätten höll till en början sina förhandlingar i en enkel rådstuga. 1657 brann den ner och ersattes av en ny rådstuga som också var av det enklare slaget. Byggnaden förföll snabbt och var vanvårdad (Steckzén, 1921, s. 174).

Det första riktiga rådhuset uppfördes 1691-93. Huset finansierades genom arvsskatten från den förmögne borgaren Johan Pålsson. Förutom att rådhuset fungerade som rådstuga och till handel användes det också under en tid som skolhus och från 1704 även som fånglokal för ryska fångar.

1861 revs rådhuset och ersattes av ett nytt som förlades på samma tomt i Stadsparken. När Luleå firade 300-årsjubileum 1921 återuppfördes emellertid en replik av det gamla rådhuset på Gültzau-udden, strax utanför centrum. Detta hus, som i stort sett är en kopia av 1600-talshuset, är timrat i två våningar med spåntäckt valmat mansardtak.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1997-09-16, Steckzén, Birger: "Luleå stads historia 1621-1921", Uppsala 1921