Stäng fönster Haninge kn, RIBBY 1:12 VÄSTERHANINGE

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Sotholms härads forna tingshus är beläget i gamla Västerhaninge kyrkby, bara ett hundratal meter från själva kyrkan. Tingsprotokollen från tiden kring 1730 tyder på att huset härrör från denna tid (Redelius, 1980). I början av 1800-talet byggdes huset på med en våning efter att ha stått tomt under en tidsperiod då ting hölls på olika krogar runt om i häradet. Vid vintertinget 1819 diskuterades byggnadens öde och en byggmästare från Sorunda fick i uppdrag att göra kostnadsförslag på renovering och påbyggnad. 1821 togs tingshuset åter i bruk och salens möblering och inredning härrör från denna tid. Bottenvåningen, som har en traditionell sexdelad plan, gjordes om till krog och den gamla tingssalen fick krogdiskar som stod kvar ända in på 1920-talet. Tingskrogen drogs emellertid in redan 1844 och efter detta datum hölls endast öppet under tingen, så kallad tingsgästning.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-05-25, Redelius Gunnar, "Ting och tingshus i Sotholms härad", Haningebygden nr 14, 1980