Stäng fönster Botkyrka kn, FITTJA 17:1 SVARTLÖSA HÄRADS TINGSSTÄLLE

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Svartlösa tingslag hade sitt tingsställe i Fittja imer än 200 år (Carlberg, 1992, s. 11ff.). I och med de vägförbättringar som gjordes under 1600-talet drogs en ny väg från Hornstull och söderut. Vägen hade tidigare gått mellan Glömsta och Svartlösa, via Flottsbro nedanför Alby, men den var bergig och svårframkomlig och gick inte att förbättra. Den nya vägen drogs istället förbi Fittja och 1662 tvingades allmogen i Svartlösa härad bygga en bro som gick över sundet i nordost, till Vårby. Ett år senare startade gästgiveriet som några år senare också blev skjutshåll och tingsställe, och såsmåningom posthemman med gästgivaren, befallningsmannen och sedermera rådmannen, Gustav Mattson som föreståndare. Fittja hade förvandlats till traktens centralort.
Själva tingen hölls i gästgivaregårdens sal.

När den nye ägaren Jacob Schmidt flyttade till Fittja ansåg han att den gamla mangårdsbyggnaden var för liten och istället lät han uppföra ett corps de logi med två flyglar, en stallbyggnad med innesluten gårdsplan och en kringbyggd ladugård. Tinget, gästgiveriet och posten fick samsas om den östra flygeln.
För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-05-25, Carlberg, Hans: "Fittja: landet ur havet: en berättelse om livet i och omkring Fittja gård från 1200-talet till nutid", Tumba 1992, s. 11ff.