Stäng fönster Järfälla kn, BARKARBY 1:47 TINGSHUSET BARKARBY

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Sollentuna härads forna tingshus i Barkarby är beläget vid den gamla landsvägen som sträckte sig mellan Enköping och Stockholm, strax intill Järfälla kyrka och inte långt från nuvarande Barkarby station. Enköpingsvägen var ett viktigt stråk eftersom den ledde till Bergslagen.

Vid Barkarby tingshus sammanstrålade också landsvägen med Häradsvägen som ledde mot Lövsta och överfarten till Svartsjölandet (Källman, 1991). Att det har funnits en kyrka på platsen sedan 1100-talet tyder också på att den har varit en viktig mötesplats.

Framför tingshuset öppnar sig en torgplats och i vinkel ligger gästgiveriet som har mindre dimensioner men sannolikt härrör från samma tid. Hela anläggningen används idag till restaurang- och konferensverksamhet.

Uppgifterna om när detta tingshus uppfördes är tvetydiga. Enligt en text i tingshuset uppfördes det 1718, men enligt brandförsäkringshandlingarna uppfördes det 1776. Byggnaden fungerade som tingshus fram till 1906. Vid inventeringstillfället fungerade byggnaden som konferens- och festvåning samt Lasse-Majas värdshus.

Det prydliga lilla tingshuset är en timrad envåningsbyggnad med inredd vind, fasader klädda med gulmålad locklistpanel och vita snickeridetaljer. Taket är ett brutet och valmat sadeltak som täcks med falsad plåt. För att vara ett 1700-talshus är det ett tämligen stort hus, sju fönsteraxlar brett och två djupt. Mot torgplatsen vetter den centralt placerade entrén som består av en pardörr med ett krenelerat, utskjutande överstycke och flankerande pilastrar. Frontespiser med rak avslutning markerar mittpartiet, både mot norr och söder. Hur länge frontespiserna har funnits är oklart men enligt ett fotografi från 1890-talet fanns de redan då. Vid förra sekelskiftet fanns också en glasverandan på husets södra sida, vilken idag har ersatts av en balkong med uteplats på bottenvåningen (Gustafsson, 1955).

Troligen tillkom husets nuvarande utseende i och med brukspatron Axel Ulrik Björkmans ombyggnad av huset 1831. Då kläddes huset i ny träpanel och taket ändrades, alla fönster byttes ut och nya golv och tapeter tillkom. Dessutom fick huset: "tvenne väggfasta vedlårar i form av bänkar med fyllningar, ett väggfast skåp af enkla bräder med halvfranska dörrar, inrättat till arkiv för häradsrättens handlingar, och mitt över salsgolvet ett oljemålat skrank af 1 1/5 tums bräder, fastsatt i golvet med jernstytor och skrufwar". Den mindre tillbyggnaden vid husets östra gavel, uppfördes sannolikt efter att häradsrätten flyttat från huset. Invändigt har den ursprungliga planen, som förmodligen var sexdelad, helt förändrats.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-05-21, Källman, Rolf och Ann-Sofie Nygren "Järfälla kulturhistoriska miljöer" Stockholms läns museum : Järfälla kommun 1991