Stäng fönster Nacka kn, SICKLAÖN 13:77 NACKA TINGSRÄTT

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - I Stockholms län skedde flera förändringar beträffande underrätterna och den judiciella indelningen under första hälften av 1970-talet och flera nya tingsrätter skapades.
Nacka kommun bildade egen domkrets med kansli och tingsställe på Högbergsgatan i Stockholm. Tills vidare fick tingsrätten behålla namnet Södertörns tingsrätt (SFS 1973:669). 1977 ändrades tingsrättens namn till Nacka tingsrätt, och samtidigt utökades domsagan med Värmdö kommun.
1993 uppfördes ett nytt tingshus på Augustendalsvägen i Nacka strand. Nacka tingsrätt är idag inrymd i denna byggnad, och tingsstället flyttades från Stockholm till Nacka från och med den 1 januari 1995. Domkretsen omfattar idag Nacka och Värmdö kommuner (SFS 1995:496).

Nacka tingsrätt är inrymd i en byggnad belägen i centrum av det nyrenoverade och till stora delar nybyggda området Nacka Strand. Från byggnaden har man utsikt över inloppet till Waldermarsviken och Stockholm. Terrängen i området är kuperad och bebyggelsen tämligen tät. Tingshuset ligger i en brant backe som sluttar mot vattnet i norr.
För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.