Stäng fönster Stockholm kn, NEDERLAND MINDRE 15 SÖDERTÖRNS DOMSAGAS FORNA TINGSHUS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Södertörns domsagas tingshus uppfördes 1942 för Svartlösa, Sotholms och Öknebo härader som sedermera omvandlades till Nacka tingsrätt .

1916 flyttade Södertörns domsagas två tingslag till ett gemensamt tingsställe i Stockholm, och de gamla tingshusen i Västerhaninge och Fittja övergavs (SFS 1916:174). De nya lokalerna låg i Södra stadshuset och delades med Stockholms läns västra domsaga. I stadshuset fanns utrymme för både tingssal och kansli (Stapelberg, 1971, s. 43ff). Från och med 1930 slogs Sotholm samt Svartlösa och Öknebo samman till ett enda tingslag. Stockholm var fortfarande gemensamt tingsställe för domsagan som dock inte hade kvar lokalerna i stadshuset. Kansliet var flyttat till Vasagatan medan tingssalen låg på Vattugatan (Stapelberg, 1971, s. 43ff.). Domsagan behövde bättre lokaler som var samlade på ett ställe och på hösten 1940 hittade man en lämplig tomt på Högbergsgatan 52. Sommaren 1941 påbörjades uppförandet av ett nytt tingshus på tomten och i oktober 1942 ägde invigningen rum.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-05-18, SFS 1916:174, Stapelberg, Eric: "Domstol i Attundaland", Stockholm 1971