Stäng fönster Norrtälje kn, VÄDDÖ-HAMMARBY 25:1 VÄDDÖ

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Enligt Lennart Jansson, "Tingslokaler i Roslagen" i Norrtälje tingsrätt. Perspektiv och minnen, (Norrtälje 1995) utgjorde Väddö och Häverö skeppslags tingshus på Väddö ursprungligen manbyggnaden på ett hemman beläget vid tolvmansgården i Ortalalund på fastlandet (några kilometer norr om Älmsta). Byggnaden flyttades på 1920-talet till Väddö och läget idag har med andra ord inget med tingsplatsen att göra. Ett fotografi från sekelskiftet visar dock att tingshusets utformning, sånär som på en extra takkupa och något högre sockel, inte förändrades vid flytten till den nya platsen vid Väddö folkhögskola.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-05-19, Jansson, Lennart, "Tingslokaler i Roslagen", I: Norrtälje tingsrätt. Perspektiv och minnen, Norrtälje 1995