Stäng fönster Norrtälje kn, RIDDAREN 1 NYA RÅDHUSET

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Fram till 1948 låg staden Norrtälje under rådhusrätt. Enligt Lennart Jansson i "När Norrtälje lades under landsrätt", Norrtälje tingsrätt. Perspektiv och minnen, Norrtälje 1995, uppfördes den äldsta kända rådstugan 1622 i samband med att Norrtälje erhöll stadsprivilegier. Byggnaden, som var beläget vid Stora torget, var delvis förfallet på 1680-talet, och rådstugan brändes ned till grunden när ryska trupper härjade i staden i1719. Ett nytt rådhus uppfördes på 1720-talet och kunde tas i bruk 1730. På 1780-talet var också denna byggnad så förfallen och till slut monterades rådhuset ned och återuppfördes på samma plats och i samma stil som det tidigare rådhuset. Byggnaden var dock mindre än sin föregångare.

1792 kunde det återuppförda rådhuset invigas. Ungefär hundra år senare flyttade rådhusrätten till ett nytt rådhus vid Lilla torget. "Nya rådhuset" stod klart 1891 och byggnadsarbetet hade bland annat finansierats genom en donation av E. G. Stenberg (se Jansson, 26f). Norrtälje lades under landsrätt i samband med införandet av nya rättegångsbalken 1948. Staden förenades i judiciellt avseende med Mellersta Roslagens domsaga (SFS 1947:566).

Det nya rådhuset i Norrtälje ligger mitt i staden med Norrtäljeån som flyter förbi bakom byggnaden, och stadshotellet som är sammanbyggt med husets ena gavel. Sedan det slutade användas som rådhus, kanske redan tidigare, har huset byggts om och till, fönstren har bytts ut, nya entréer och skyltar tillkommit. Det är svårt att idag förstå hur rådhuset såg ut då det var nytt.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av rådhuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-05-19, Jansson, Lennart: "När Norrtälje lades under landsrätt", I: Norrtälje tingsrätt. Perspektiv och minnen, Norrtälje 1995, SFS 1947:566.