Stäng fönster Stockholm kn, KLAMPAREN 10 STOCKHOLMS TINGSRÄTT

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Stockholms tingsrätt är Sveriges största domstol och har delats upp i två byggnader. Majoriteten av tvistemålen avhandlas i kvarteret Klamparen, ett stenkast från det forna rådhuset där brottmålen avgörs. Merparten av de administrativa funktionerna är också förlagda till Klamparen, där också lagmannen har sitt kontor. Båda byggnaderna är belägna på Kungsholmen i centrum av Stockholm.

I början av 1970-talet trädde den nya underrättsreformen i kraft då häradsrätterna och rådhusrätterna ersattes av tingsrätter. Tingshusbyggnadsskyldigheten upphörde vid samma tidpunkt. 1971 bildades Stockholms tingsrätt och ganska tidigt framgick det att det gamla rådhuset inte kunde erbjuda tillräckligt stora lokaler.

I början av 1980-talet hade tingsrätten därför lokaler på sex olika platser iStockholm vilket medförde stora praktiska problem. Det nya tingshuset i korsningen Scheelegatan - Fleminggatan (kvarteret Klamparens sydvästra del), blev lösningen på problemen. Byggnadsarbetet påbörjades hösten 1983 och det nya tingshuset invigdes vid årsskiftet 1986/1987. I samma byggnad fanns också lokaler för hyresnämnden och arrendenämnden, länsbostadsnämnden och datainspektionen.

Tingshuset i kvarteret Klamparen är en mäktig byggnadskropp i fem till sju våningar som sträcker sig utefter Flemings- och Scheelegatorna. Huset är uppbyggt med en huvudkropp mot Scheelegatan, sju våningar över mark, och tre flyglar i fem respektive fyra våningar vilka sträcker sig mot den parallella Separatorgränd.
För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-05-01, Koncept den 25/9 1970 från Justitiedeparte-mentet till Svea hovrätt beträffande ändrad judiciell indelning i Stockholms län (Dnr 400/67, 1078/67, 1636/67 samt 1800/70 (delvis). Domkretsen omfattade Stockholms kommun i den omfatt-ning som kommunen hade 1971. Jfr SFS 1973:740.