Stäng fönster Österåker kn, VIRA 2:21 TINGSHUSET I VIRA

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Under 1700- och en del av 1800-talet höll Åkers skeppslag ting både i Norrö och vid Vira bruk. 1798 blev Vira skeppslagets ordinarie tingsplats och var så fram till 1906 då häradsrätten flyttade till det nya tingshuset i Haga utanför Stockholm.

Vira bruk grundades på 1630-talet och var då landets första klingsmedja. Under de sista 175 åren innan bruket lades ner 1948 tillverkades dock liar och yxor och andra bruksföremål. Tingshuset ligger mitt i bruksområdet. På baksidan rinner en bäck och framför huset öppnar sig en platsbildning. Mitt emot tingshuset ligger den forna inspektorsbostaden som också förefaller vara ett 1700-talsbygge och runt omkring reser sig stall- och magasinsbyggnader, bostadslängor och verkstäder.

För ytterligare information om domsagans historik, se http://www.fmis.raa.se/fmis/download/Tingshus/Domsagohist_sodra_roslags_TR.pdf
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-05-01