Stäng fönster Enköping kn, TUNA 17:4 TUNALUNDS FORNA TINGSPLATS OCH GÄSTGIVERI

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Lagunda härad hade till en början sitt tingsställe i Tunalund där man uppförde ett tingshus 1784. I slutet av 1800-talet var huset så förfallet att man inte längre kunde hålla ting i byggnaden och i mitten av 1890-talet flyttades därför tingen till Örsundsbro.

Tunalunds forna tingsplats och gästgiveriet ligger utefter landsvägen strax väster om Hjälsta kyrka. De två byggnaderna utgör en fantastisk kulturmiljö där de ligger front mot front på var sin sida av en välansad gräsrondell. Kring husen böljar jordbrukslandskapet och några kilometer söderut sträcker sig en av Mälarens norra utlöpare, Ekolsundsviken, in i landskapet. Vägen gick tidigare tvär över gårdsplanen, mellan gästgiveriet och tingshuset. På en kulle bakom tingshuset stod tidigare skampålen.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.