Stäng fönster Tierp kn, TIERP 173:1 TIERPS TINGSRÄTT

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - I början av 1970-talet trädde den nya underrättsreformen i kraft. Häradsrätterna och rådhusrätterna försvann och ersattes av tingsrätter. År 1971 bildades Uppsala läns norra tingsrätt. Tingsställena placerades i Uppsala, som dessutom var kansliort, samt i Östhammar. Tanken var att Uppsala läns norra tingsrätt skulle upphöra inom några år och domkretsen skulle då läggas under Uppsala tingsrätt (SFS 1970:294). Av detta blev dock intet, och Uppsala läns norra tingsrätt förblev en egen tingsätt (SFS 1973:740). År 1980 ändrade tingsrätten namn till Tierps tingsrätt. Kansliet förblev i Uppsala fram till den siste mars 1980, och därefter flyttades det till Tierp som nu blev kansliort. Uppsala upphörde även som tingsställe vid samma tidpunkt. Nytt tingsställe blev istället Tierp (och Östhammar, som var tingsställe sedan tidigare) (SFS 1979:961). I samband med reformerna 1980 uppfördes ett nytt tingshus på Gävlevägen i Tierp.

Tierps tingsrätt är belägen i utkanten av samhället, vid en av stadens större infarter Gävlevägen. Omgivningarna präglas av ny villabebyggelse blandat med äldre jordbruksfastigheter. Tingsrätten är tillsammans med skattemyndigheten inrymd i ett byggnadskomplex bestående av flera sammankopplade huskroppar som har disponerats i vinkel vid ett gathörn.

För ytterligare information om domsagans historik, se http://www.fmis.raa.se/fmis/download/Tingshus/Domsagohist_Tierp_TR.pdf
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.