Stäng fönster Uppsala kn, KVARNGÄRDET 25:4 NORRA TINGSHUSET

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Norra tingshuset är beläget i utkanten av centrala Uppsala, inte långt från järnvägen och Tiunda tingshus, även kallat Södra tinghuset. Det uppfördes 1958 för Örbyhus, Norunda, Olands härader, Uppsala läns norra domsaga.

Byggnaden består av fyra byggnadskroppar som har sammanlänkats i en L-form kring ett gatuhörn; två kontorslängor i två våningar, en uppglasad byggnadsdel som rymmer trapphus och väntsal samt slutligen tingssalsdelen med sitt avvikande höga tak. I vinkeln söder om byggnaden finns en trädgård. I kontorslängan mot Storgatan ligger en bostadsdel som har en separat entré från gaveln och balkonger som vetter mot trädgården.

För ytterligare information om domsagans historik, se http://www.fmis.raa.se/fmis/download/Tingshus/Domsagohist_Tierp_TR.pdf
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-05-20