Stäng fönster Tierp kn, LIBBARBO 2:11 ÖRBYHUS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Från och med 1884 slogs de tre häraderna Oland, Örbyhus och Norund, samman till ett enda gemensamt tingslag. Initiativet till reformen kom från dåvarande häradshövdingen Carl von Bahr. Ett nytt, gemensamt tingshus för Uppsala läns norra domsaga uppfördes i samband med sammanslagningen av tingslagen (Bihang till SFS 1883 nr 55). Huset invigdes i januari 1884.

Tingshuset i Örbyhus är beläget på en höjd strax intill järnvägsstationen och samhällets forna gästgiveri. Kyrkan ligger ungefär fyra kilometer bort. När huset byggdes var platsen centrum i samhället Örbyhus men idag är omgivningarna tämligen tysta och lantliga.

Bakom tingshuset finns en liten arkivbyggnad uppförd i en våning av putsat tegel under svart plåttak. Formspråket är klassicerande med vita hörnkedjor och släta listverk i puts kring dörr och fönster. I slänten bredvid arkivet ligger en annan märklig byggnad som idag används som garage. Den är också uppförd i en våning under svart plåttak och har en liten takryttare av trä på taket. Kanske kan takryttaren vid något tillfälle ha inrymt en tingsklocka. Tidigare fanns en vaktmästarbostad bredvid tingshuset men den är numera riven. Som häkte användes enligt kontaktpersoner arbetande i församlingshemmet cellerna i den gamla polisstationen som inte heller ligger långt från tingshuset. Nya Lagberedningens inventering talar emellertid om att häktet låg i vaktmästarbostaden vilket var mycket vanligt. Kanske kan både polisstationen och vaktmästarbostaden ha använts.

För ytterligare information om domsagans historik, se http://www.fmis.raa.se/fmis/download/Tingshus/Domsagohist_Tierp_TR.pdf
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-05-20, Bihang till SFS 1883 nr 55