Stäng fönster Uppsala kn, DRAGARBRUNN 21:1 TIUNDA TINGSHUS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tiunda tingshus är beläget invid järnvägen strax utanför stadens centrum. Tingshuset uppfördes 1903 för Tiunda tingslag bestående av Bälinge, Hagunda, Ulleråker, Vaksala och Rasbo härader. Stadsarkitekten Carl-Axel Ekholm stod för ritningarna. Tingsrättens kansli kom att finnas kvar i byggnaden fram till 1980. Tingshuset har därefter disponerats av sociologiska institutionen vid Uppsala universitet. Under någon period har juridiska institutionen använt tingssalen såsom seminarielokal. Idag används huset som kontorslokaler.

För ytterligare information om domsagans historik, se http://www.fmis.raa.se/fmis/download/Tingshus/Domsagohist_Uppsala_TR.pdf
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-02-09