Stäng fönster Uppsala kn, DRAGARBRUNN 19:1 UPPSALA RÅDHUS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Staden Uppsala låg under rådhusrätt. De första medeltida rådhusbyggnaderna låg vid Gamla torget. År 1580 uppfördes ett nytt rådhus, som dock förstördes i en stadsbrand 1702. Efter stadsbranden flyttades rådhusrätten i början av 1710-talet till ett stenhus beläget vid Stora torget. Byggnaden hade ursprungligen uppförts av köpmannen Claes Eden (adlad Edenberg) 1645. Anledningen till att det dröjde så pass länge innan det nya rådhuset kunde tas i besittning var stadens dåliga ekonomi. Situationen förvärrades dessutom av att både krig och pest härjade. Ytterligare en stadsbrand härjade 1766. Branden startade i ett hus mittemot rådhuset. Rådhuset skadades i branden och en omfattande ombyggnad gjordes 1768-70 enligt ritningar av byggmästare Johan Ulfström och överintendent Carl Johan Cronstedt. Återinvigningen ägde rum 1770. Ytterligare en om- och tillbyggnad genomfördes i slutet av 1800-talet. Vid inventeringstillfället, 1999, fungerade byggnaden som kommunkontor, restaurang, disco och konsertlokal.

För ytterligare information om domsagans historik, se http://www.fmis.raa.se/fmis/download/Tingshus/Domsagohist_Uppsala_TR.pdf
För utförlig beskrivning av rådhuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-02-09