Stäng fönster Eskilstuna kn, TORSHÄLLA 5:8 TORSHÄLLA RÅDHUS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Torshälla har gamla anor och fick sitt privilegiebrev som stad redan 1317. Var rådhusrätten höll till under medeltiden är okänt och det första kända rådhuset finns med i Erik Dahlbergs verk "Suecia Antiqua et hodierna" som daterar från 1600-talets början. Huset hade ett torn och låg vid det nuvarande torgets norra sida (Hellberg, 1973).

Efter omkring 100 år byggdes ett nytt rådhus eftersom det gamla var förfallet och omodernt. Det nya huset låg vid torgets västra sida intill kyrkogården. Efter ytterligare knappt femtio år brann det ner i en storbrand som härjade i staden 1798. Branden ödelade i stort sett hela Torshälla och det tog lång tid innan borgarna hade råd att uppföra ett nytt, det nuvarande, rådhuset som stod klart 1833.

Rådhuset är beläget vid torgets västra sida, intill kyrkan i slänten mot ån. Att det är ett rådhus visar framför allt klocktornet. 1945 lades staden under landsrätt och 30 år senare införlivades Torshälla med Eskilstuna kommun. Rådhusfunktionen upphörde samma år. Under andra världskriget användes rådhuset av kristidnämnden och under åren 1968-1970 tjänade det som expedition för fritidsnämnden.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av rådhuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-06-01, Hellberg, Tore, "Rådhusen i Torshälla", I: Eskilstuna museer årsbok 1973