Stäng fönster Strängnäs kn, LAGMANNEN 3 TINGSHUSET STRÄNGNÄS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset, som uppfördes 1906-1907 för Åkers och Selebo härader, är beläget mitt i centrala Strängnäs ett stenkast från kyrka och järnvägsstation, gästgiveri och stadshotell. Arkitekt var Justus Hällsten. Gatan som sträcker sig förbi huset är idag gågata och kan betecknas som stadens huvudstråk.

Byggnaden fungerade som domstolslokal fram till 1995. Kansliet flyttades emellertid redan 1947 till Eskilstuna (SFS 1946:137). Domsagans båda tingslags slogs slutligen samman till ett enda från och med 1948. Sammanslagningen ägde rum samtidigt som införandet av nya Rättegångsbalken. Både Eskilstuna och Strängnäs behölls dock som tingsplatser, och förhandlingar skulle hållas växelvis på båda orterna.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.

Tingshuset uppfördes av tegel i två våningar under svart plåttäckt mansardtak. Byggnaden vilar på en kraftig naturstenssockel, fasaderna är av rött tegel med ljust putsade listverk och höga fönster med röda bågar. Mitt på taket höjer sig en mindre takryttare med ett öppet klocktorn. Huvudingången är belägen i en svagt framskjutande mittrisalit som avslutas av en fronton i vit puts med girlander och urverk. Entrén vetter mot gatan och markeras ytterligare av en pampig portal av sandsten som vid besöket var i stort behov av konsolidering. I portalens överstycke syns riksvapnet (grip med krona) medan häradsvapnen i sandsten är infogade i murlivet i frontfasaden. Porten nås via en monumental dubbeltrappa av natursten med ett vackert smitt järnräcke och består av en döbattangdörr med speglar och överljus.

En paradbalkong som vetter mot trädgården markerar att det ursprungligen fanns bostäder i huset, nämligen notarie- och vaktmästarbostad. Tingssalens position i byggnaden går att avläsa på byggnadens baksida där salen skjuter ut i en sexkantig byggnadskropp med mycket stora småspröjsade fönster.

Tre entrédörrar för allmänheten leder från förstugan in till den före detta tingssalen, som är placerad rakt fram, innanför entrén. Salen är rektangulär med en sexkantig fondsida där rätten ursprungligen satt framför de väldiga fönstren. Ett podium med skrank avgränsar rättens platser i denna absidliknande del av rummet. Två dörrar finns på var långsida. Golvet är utbytt i tingssalen, som i övrigt är välbevarad. Idag (1999) används andra våningen som kontorslokaler.

I riksantikvarieämbetets arkiv, ATA, finns fem exteriörbilder arkiverade från inventeringen 1971.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-06-01