Stäng fönster Gnesta kn, GÅSINGE 9:4 GÅSINGE

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset, som uppfördes för Daga härad, är beläget i anslutning till Gåsinge kyrka, ett tjugotal meter från muren som omgärdar kyrka och kyrkogård. Kyrkan och den lilla bybildningen ligger på en höjd och utgör ett tydligt landmärke i det omgivande åkerlandskapet. Närmaste gästgiveriet låg i Blacksta.

Platsen vid Gåsinge kyrka utgjorde Daga härads tingsställe i över tre hundra år, från slutet av 1500-talet fram till 1908. Trakten präglades under den perioden av Skeppsta och Hulta bruk och den järnhantering som gruvan i det närliggande Skottvång bidrog till. Det är inte fastställt när det befintliga tingshuset byggdes men sannolikt vid 1800-talets mitt (Bratt, 1999).

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-06-26, Bratt, Ivar "Polis och domstolsväsendet", studiematerial hämtat från studiecirkel om Gnestas historia, 1999