Stäng fönster Gnesta kn, GNESTA 44:4 GNESTA

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Efter flera hundra års ting vid Gåsinge kyrka flyttade slutligen Daga härad sitt tingsställe till municipalsamhället Gnesta som vid sekelskifte hade både järnvägsstation och gästgiveri. Den nya platsen ansågs mer central. Tingshuset lades i branten ovanför samhällets huvudgata, omgiven av villor och småhus från sekelskiftet och framåt. Tomten skänktes till häradet av källarmästare Albert Jones och för uppförandet av huset beviljades tingshusbyggnadsskyldige av Kungl. Maj:t ett lån à 50 000 kronor att amortera under 40 år (Bratt, 1999).

Sedan byggåret 1908 har inga större förändringar gjorts vad gäller exteriören. Rumsindelningen har dock gjorts om något sedan 1968 då domstolen flyttade till Nyköping. Idag fungerar huset som pastorsexpedition trots att Frustuna kyrka ligger omkring tre kilometer därifrån.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-06-26, Bratt, Ivar "Polis och domstolsväsendet", studiematerial hämtat från studiecirkel om Gnestas historia, 1999