Stäng fönster Hallstahammar kn, HERREVAD 4:10 TINGSHUSET I KOLBÄCK

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset i Kolbäck, uppfört för Snevringe härad 1894, ligger på en liten höjd strax söder om gästgiveriet i direkt anslutning till järnvägen. Den stora omgärdande trädgården sluttar mot en å som flyter förbi bakom huset. Byggnaden utmärker sig genom sin säregna utformning som snarare ansluter till en stadsarkitektur än till sina lantliga omgivningar. Arkitekt var Theodor Dahl från Köping.

Snevringe härad hade sedan lång tid tillbaka sitt tingsställe vid Herrevad i Kolbäck. Till en början hölls tingsförhandlingarna i en tingssal som var inrymd i en av flyglarna till gästgiveriet i Kolbäck.

Byggnaden fungerade som tingshus mellan 1894-1996. Sedan den sista renoveringen år 1997 fungerar byggnaden som privatbostad.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.