Stäng fönster Sala kn, RÅDHUSET 20 SALA

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Rådhuset i Sala uppfördes vid Stora torget 1778-1783. Staden låg under rådhusrätt sedan 1624 då den också fick stadsprivilegier. Ett rådhus uppfördes redan vid denna tid, men man vet inte mycket om utformningen. Huset låg emellertid på samma plats som det nuvarande .

Den första rådhusbyggnaden började förfalla i början av 1700-talet, och Sala fick ekonomiskt stöd från kronan för att reparera byggnaden (Helge, 1980). Borgarna bestämde sig för att uppföra ett helt nytt rådhus istället och det stod klart 1726, beläget vid samma torg som det äldre rådhuset. Byggnaden hann inte bli mer än tio år gammal innan den förstördes i en brand 1736. I branden eldhärjades större delen av staden, och man hade därför svårt att få medel till uppförandet av ett nytt rådhus. Rådhusrättens inhystes därför under en tid i hyrda lokaler. Förhandlingar hölls bland annat i borgmästarens privatbostad, på kyrkoherdebostället samt på nuvarande Sundborgska gården.

Frågan om uppförandet av ett nytt hus diskuterades flera gånger under 1700-talet. Mellan åren 1773 och 1783 uppfördes till slut det nuvarande rådhuset som idag fungerar som kommunalhus.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1997-05-29, Helge, Per "Om Sala. Historien om en stad", Sala 1980