Stäng fönster Västerås kn, LIVIA 15 VÄSTERÅS TINGSRÄTT

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - I början av 1970-talet trädde den nya underrättsreformen i kraft. Häradsrätterna och rådhusrätterna försvann och ersattes av tingsrätter. År 1971 bilades Västerås tingsrätt. Både kansliet och det enda tingsstället placerades i Västerås. I domkretsen ingick Västerås kommun i den omfattning som kommunen hade 1971 (SFS 1970:295.). I samband med underrättsreformen påbörjades 1970-1971 uppförandet av kontors- och affärshuset på Norra Källgatan (Vestmanlands läns tidning den 13/3 1971). Den officiella invigningen ägde rum i september 1972, (Vestmanlands läns tidning den 7/9 1972) men de första förhandlingarna hölls redan i juni 1971 (Vestmanlands läns tidning den 18/6 1971).

Västerås tingsrätts ligger centralt i staden vid ett av affärsstråken som gjorts om till gågata. Mitt emot ligger en större matvarubutik och strax intill finns polisstationen. Huset som domstolen huserar i består av två separata byggnadskroppar, i den ena finns enbart tingssalar och i den andra finns tingsrättens kontor samt andra affärsverksamheter i bottenplan. Domstolen nyttjar alla fyra våningarna.

För ytterligare information om domsagans historik, se http://www.fmis.raa.se/fmis/download/Tingshus/Domsagohist_vasteras_TR.pdf
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-06-15, SFS 1970:295., "Salar i björk och körsbär", artikel I: Vestmanlands läns tidning den 13/3 1971., "Tre statsråd på besök i länet", artikel I: Vestmanlands läns tidning den 7/9 1972., "Inbrott invigde tingsrätten", artikel I: Vestmanlands läns tidning den 18/6 1971.