Stäng fönster Västerås kn, ODEN 1 VÄSTERÅS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Västerås fick stadsprivilegier redan på 1280-talet, och staden låg sedan dess under rådhusrätt. Den äldsta kända rådhusbyggnaden, eller rådstugan, låg troligtvis vid Stora Torget. Västerås rådhus, uppfört 1857-1860, är beläget vid Fiskartorget i centrum av staden. Invigningen av det nya rådhuset ägde rum i november 1860. Förutom domstolslokaler innehöll rådhuset även en stor bal- och festvåning. Rådhuset var uppfört i sten i nyrenässansstil (Drakenberg,, 1962, s 31ff). År 1918 införlivades vissa områden av Tuhundra härad (Lundby socken och Sankt Ilian socken) med Västerås stad.

För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.
För ytterligare information om domsagans historik, se http://www.fmis.raa.se/fmis/download/Tingshus/Domsagohist_vasteras_TR.pdf

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-06-15, Drakenberg, Sven, "Stadens byggnadshistoria från 1800-talets mitt", I: "Västerås genom tiderna". Del V:2, 1962