Stäng fönster Falun kn, LASARETTET 13 FALU TINGSRÄTT

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Falu tingsrätt är belägen strax utanför den gamla stadskärnan inte långt från järnvägsstationen. Tingshuset uppfördes 1910 för Falu domsagas norra tingslag, arkitekt var stadsarkitekten Klas Boman.

I början av 1970-talet trädde den nya underrättsreformen i kraft. Häradsrätterna och rådhusrätterna försvann och ersattes av tingsrätter. 1971 bildades Falu tingsrätt. I domkretsen ingick Borlänge och Falu kommuner. I Falun placerades det ena tingsstället och kansliet (SFS 1970:501). Även Borlänge fungerade som tingsställe fram till april 1983 i väntan på att nya tingslokaler skulle färdigställas i Falun (SFS 1973:325 och 1983:26.). Tingshuset har fått flera tillbyggnader under andra hälften av 1900-talet.

För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.
För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.