Stäng fönster Falun kn, SVÄRDSJÖ KYRKBY 21:1 TINGS- OCH SOCKENSTUGAN SVÄRDSJÖ

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset i Svärdsjö uppfördes som en kombinerad sockenstuga och tingshus. Idag kallas den allmänt för "Sockenstugan". Huset ligger alldeles intill kyrkan och landsvägen, med utsikt över Svärdsjön. Man vet inte exakt när byggnaden uppfördes, men det är möjligt att det är samma hus som omnämnts på 1600-talet som senare blivit tillbyggt och reparerat. Byggnaden fungerade som tingshus fram till år 1888.
Strax bakom huset ligger en äldre gårdsbildning som möjligen kan ha fungerat som gästgiveri.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.

Den kombinerade tings- och sockenstugan har en mycket ålderdomlig karaktär med sitt höga valmade sadeltak som klätts med spån, och sina nätta proportioner. Sannolikt är det en reveterad träbyggnad. Den är uppförd i en våning med delvis utgrävd källare där det finns ett valvbeslaget rum som kan ha fungerat som häkte. Fasaderna är spritputsade i ljusgult med lisener och fotgesims i vit slätputs och en sockel av kvadersten. Entréns placering är något förskjuten till den östra delen av fasaden som vetter mot kyrkan och landsvägen.

I början av 1900-talet fanns det planer på att riva sockenstugan och uppföra ett modernt kommunalhus men istället renoverades den gamla stugan (Bergqvist, 1996). Renoveringen innebar bland annat att taket höjdes och gråstensgrunden byttes ut mot "kilad sten" (Bergqvist, 1996). Det gjordes också en del omdisponeringar vad gäller planlösning.

I och med kommunalsammanslagningen 1971 övertog församlingen huset från Svärdsjö kommun och en ny renovering företogs. Planlösningen bevarades emellertid i stort sett intakt.
Salen är belägen i husets västra gaveldel och löper tvärs igenom den smala byggnaden. En pardörr, donerad vid sekelskiftet av brukspatronen Nisser, leder besökaren rätt in i salen som saknar förstuga. Ytskikt och möblering är ny med undantag för det brädgolvet vars tiljor är mycket breda.

I Nya lagberedningens betänkande 1884 beskrivs tingshuset på följande vis: "Tingshuset, en gammal byggnad i försvarligt stånd, innehåller en sal och två mindre rum. Tingshuset begagnas jemväl till sockenstuga. Tingslokalerna äro otillräckliga".

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-04-28, Bergqvist, Bengt-Åke, Informationsblad Borgärdet, 1996.