Stäng fönster Hedemora kn, SMEDBY 15:3 TINGSHUSET HEDEMORA

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset i Dala Husby är beläget alldeles vid vägen med vy över Dalälven. Tingshuset uppfördes för Husby och Folkare tingslag, men det är oklart när. Det kom att fungera som tingshus fram till 1914.

Intill tingshuset ligger också det gamla gästgiveriet med anor från 1600-talet samt ett sparbankshus från sekelskiftet. Längre bort ligger kyrkan och mitt över vägen, i slänten ner mot älven, låg tidigare det gamla häktet.

Tingshuset är en stor enkelstuga i två våningar under lätt brutet sadeltak. Faluröd locklistpanel täcker fasaderna och entrén, som ligger något förskjuten på frontfasaden mot vägen, nås via en mindre förstubro. Interiören saknar i stort sett spår från tingstiden. Den stora salen finns emellertid bevarad till sin form. Podiet var tidigare placerat vid gavelväggen och flankerades av två fönster. Ljus föll också in från salens kortsidor. Idag fungerar salen som vävstuga.

I Nya lagberedningens betänkande 1884 kommenterades tingshuset på följande vis: "Tingshuset, som är förfallet, innehåller två våningar, hvilka inrymma, den nedra förstuga, sal och kök och den öfra förstuga, två rum och kök. Öfra våningen och köket i den nedra äro upplåtna till bostad åt socknens barnmorska. Tingslokalen är otillräcklig".

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-04-28