Stäng fönster Hedemora kn, FALKEN 1 HEDEMORA

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Rådhuset i Hedemora ersatte ett äldre hus som förstördes i den stora stadsbranden 1754. Branden ödelade hela 90 av 110 fastigheter runt torget och bland dem fanns rådhuset. Det nya huset uppfördes under ledning av rådmannen och borgmästaren Johan Hedengren. Huset byggdes i ett plan och fick flera olika funktioner. I husets södra del fick stadens försvarskår använda ett rum och där fanns också arrestlokal. I den södra delen fanns även sessionssal och två kammare. Borgmästaren disponerade övriga utrymmen i byggnaden. Under åren efter rådhusets uppförande byggdes också stall, brygghus, visthus, redskapslider och andra ekonomibyggnader. Husen uppfördes i korsvirkesteknik, rödmålades och försågs med torvtak. Borgmästaren bedrev liksom de flesta stadsbor ett lantbruk vid sidan om sitt borgmästarvärv.

Det ståtliga rådhuset är beläget mitt emot stadshotellet i centrum av Hedemora. Trädgården liksom Wahlmans annex finns fortfarande bevarade.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av rådhuset, se byggnad - under rubriken historik.