Stäng fönster Leksand kn, RÄTTVISAN 1 LEKSANDS TINGSRÄTT SAMT LEKSANDS FORNA TINGSHUS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - På fastigheten Rättviksan 1 återfinns både Leksands tingsrätt uppförd 1917-1918 och Leksands gamla tingshus uppfört 1823.

GAMLA TINGSHUSET - Leksands forna tingshus från 1823 är beläget strax intill tingsrätten mittemot gästgiveriet och inte långt från kyrkan. Det uppfördes för Leksands, Åls och Bjursås tingslag, Österdalarnas domsaga. Från det att byggnaden stod klar och ända in på 1900-talet hyrde tingshusbyggnadsskyldige också ut den för andra ändamål. Från omkring 1870 fram till 1900-talet användes byggnaden till exempel som annex till gästgivaregården som låg på andra sidan vägen. De större hyresgästerna svarade för reparationer på tingshuset och under tingen upplät de rum åt domaren och hans biträden.

Tingshusbyggnadsskyldige i Leksands socken sålde fastigheten 1916 till tingshusbyggnadsskyldige i Leksands och Gagnefs tingslag (Leche,1968, s 32). Fastigheten såldes därefter vidare till sockenbyggmästare Hallmans Per Karlsson och av honom till Leksands kommunala mellanskolans byggnadskommitté, och till slut Leksands kommun. Leksands samrealskola hade sina första lokaler i byggnaden. Därefter tjänade den som sockenbibliotek. Efter en upprustning på 1960-talet nyttjades tingshuset av Leksands musikskola för musikundervisning. Idag huserar Komvuxskolan i det gamla tingshuset.

TINGSRÄTTEN - Tingsrättsbyggnaden uppfördes i samband med att Leksands och Gagnefs tingslag slogs samman till ett. I oktober 1915 beslutade tingshusbyggnadsskyldiges tingshuskommitté att sälja det gamla tingshuset och anta Gustaf Ankarkronas och Per Karlssons ritningar och kostnadsförslag på ett nytt hus. Tingshuset förlades till kyrkallén, enbart ett femtiotal meter från kyrkan och Österdalälven.

I början av 1970-talet trädde den nya underrättsreformen i kraft. Häradsrätterna och rådhusrätterna försvann och ersattes av tingsrätter. 1971 bildades Nedansiljans tingsrätt, vilken hade två tingsställen, ett i Leksand, som dessutom var kansliort, och ett i Rättvik (SFS 1970:501). Tanken var från början att Nedansiljans tingsrätt skulle läggas ner i slutet av 1973, och domkretsen skulle då läggas under Falu tingsrätt (SFS 1970:501). Av detta blev emellertid intet. 1973 beslutades att tingsrätten skulle få vara kvar ett tag, och dras in i januari 1977 istället (SFS 1973:325). Beslutet revs dock upp ännu en gång, och tingsrätten fick vara kvar. Domkretsen var densamma som tidigare, men namnet ändrades dock från Nedansiljans tingsrätt till Leksands tingsrätt 1975 (SFS 1974:735). Byggnaden fungerade ännu som tingsrätt vid inventeringstillfället 1999.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshusen, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-05-29, SFS 1970:501, SFS 1973:325, SFS 1974:735, Leche, Ernst "Tingsstället i Leksand", Leksands sockenbeskrivning, del II, Falun 1968