Stäng fönster Rättvik kn, DOMAREN 4 RÄTTVIK

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset i Rättvik ligger vid Siljans strand, mittemot järnvägsstationen. Framför byggnaden, som också byggdes som kommunhus, öppnar sig en stor gräsplan med planteringar och flaggstänger.

Tingshuset uppfördes 1951-1952 för Rättviks tingslag och arkitekt var Artur von Schmalensee. Han hade bland annat arbetat för Kooperativa förbundet och är också känd för att ha ritat Kanslihusannexet i Gamla Stan, Stockholm, och stadshuset i Kiruna.

Innan det nya tingshuset i Rättvik byggdes höll tingslaget ting i en byggnad från 1826 som rustats upp och byggts till i början av 1900-talet. 1942 föreslogs att ett nytt hus med både förvaltningslokaler för Rättviks kommun och utrymmen för häradsrätten skulle uppföras i Rättvik. Det avslogs som alltför dyrt men redan året därpå började tingshusbyggnadsskyldige likväl att förhandla med Rättviks kommun om ett gemensamt tings- och kommunhus. Sedan huset stod klart 1952 har få förändringar företagits, både vad gäller exteriör som interiör. Byggnaden fungerade som tingshus fram till 1988, därefter och vid inventeringstillfället, 1999, har byggnaden enbart varit kommunalhus.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.