Stäng fönster Vansbro kn, SKANSBACKEN 53:18 MEDBORGARHUSET NÅS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - När Ludvika tingsrätt bildades 1971 förlades kansliet och de flesta förhandlingar till Ludvika medan Nås fick fungera som tingsställe. Nås tingslag hade tidigare lytt under Nås och Malungs domsaga, men flyttades över till Ludvika tingsrätts domkrets i samband med reformen. Det tingshus som användes var uppfört någon gång vid mitten av 1800-talet. Det var ett envåningshus med sal, förstuga, tre rum och kök samt två celler. Enligt Riksantikvarieämbetets fotografier från 1971 års inventering fanns vid denna tidpunkt den ålderdomliga möbleringen bevarad i salen där både rätt och parter satt på ett podium som inhägnades av ett högt skrank. Sedan det gamla tingshuset förstördes i en brand i februari 1979 hyr tingsrätten lokaler i det så kallade Medborgarhuset i Nås. Det är en byggnad uppförd i två våningar omkring 1940. Då Nås var en egen kommun användes huset och salen av kommunfullmäktige. Salen är mycket stor och har en väggmålning på den ena kortsidan. Ett podium har tillkommit under senare tid och möbler lyfts fram då tingsrätten kommer för att hålla ting. Idag huserar några föreningar i huset som emellertid står mestadels tomt. Sparbanken hade tidigare lokaler i byggnaden.

För ytterligare information om domsagans historik, se http://www.fmis.raa.se/fmis/download/Tingshus/Domsagohist_ludvika_TR.pdf

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-11-18