Stäng fönster Mora kn, STRANDEN 39:1 MORA TINGSRÄTT

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset uppfördes 1900-1902 för Mora tingslag. Arkitekt Nils Nordén från Gävle gjorde de första skisserna, vilka enligt obekräftad uppgift sedan skall ha kompletterats av Ernst Stenhammar. Idén att uppföra ett nytt tingshus i Mora uppstod på 1860-talet men beslutsprocessen drog ut på tiden. Många socknar skulle enas innan byggnadsarbetet kunde komma igång. Tingshuset förlades till ungefär samma plats som den gamla sockenstugan, det vill säga i anslutning till kyrkan och inte mer än hundra meter från den då tämligen nybyggda järnvägsstationen.

I början av 1970-talet trädde den nya underrättsreformen i kraft. Häradsrätterna och rådhusrätterna försvann och ersattes av tingsrätter. 1971 bildades dels Malungs tingsrätt, dels Mora tingsrätt.
Områdena för Ovansiljans domsaga hamnade under Mora tingsrätt, som hade tre tingsställen: Mora, som dessutom var kansliort, Särna och Älvdalen (SFS 1970:501.). Vid inventeringstillfället, 1999, hyste byggnaden ännu Mora tingsrätt.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.