Stäng fönster Mora kn, NORET 1:22 MORA-NORET

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Byggnaden uppfördes som länsmansgård, tillika gästgiveri, men kom även att fungera som tingsplats för Mora, Sofia Magdalena och Venjans tingslag under 1700-talet.

Mora, Sofia Magdalena och Venjans tingslag, från och med 1894 kallat Mora tingslag, har nästan alltid haft sitt tingsställe i Mora. Platsens strategiska läge vid Siljans norra strand var en bra förutsättning för lokaliseringen av både tings- och handelsplats samt kyrka. Tingen hölls i sockenstugan men under 1700-talet, troligen på grund av att sockenstugan förföll, kom tingen att hållas i länsmansgården, tillika gästgiveriet i Norets by strax söder om Mora vid Orsasjöns och Österdalälvens utlopp i Siljan. Gården hade uppförts 1672 och står ännu kvar på ursprunglig plats i någorlunda oförändrat skick. Då och då under 1700- och 1800-talen fungerade också gästgiveriet i Garsås samt sockenstugorna i Venjan och Våmhus och Kristineberg som mer tillfälliga tingsplatser. Här hölls ting någon enstaka gång. En ny sockenstuga, en tvåvåningsbyggnad i timmer, uppfördes på 1790-talet varför tingslaget flyttade tillbaka till Mora.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För beskrivning av huset, se byggnad - under rubriken historik.