Stäng fönster Älvdalen kn, ÄLVDALENS KYRKBY 44:1 ÄLVDALEN

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset uppfördes 1912-13 för Älvdalens tingslag. Arkitekt var Edvard Dahlbäck från Falun.

Älvdals tingslag hade sedan länge sitt tingsställe i Älvdalens kyrkby (Torgils, 1974, s. 14-17). Under 1600- och 1700-talen var tingen tämligen sporadiska, ibland bara vart sjätte år. Med tiden bildade Älvdalen ett gemensamt tingslag med Orsa, och tingen blev nu något mer frekventa. Ett problem var emellertid domstolslokalerna. Till en början höll häradsrätten sina förhandlingar i sockenstugan (det förekom flera olika sockenstugor under årens lopp), men dessa saknade viktiga utrymmen såsom domarrum. I slutet av 1700-talet började man därför diskutera uppförandet av ett nytt tingshus i Orsa, men några av invånarna i Älvdalens socken opponerade sig. De menade att Älvdalen då riskerade att bara få ha ting vart fjärde år. Ärendet fördes vidare till Konungens Befallningshavande som skulle fälla utslag i frågan, vilket dock dröjde. År 1805 skilde man återigen på tingslagen och Älvdalens tingslag. Ting hölls nu tre gånger per år. Till en början fick de hållas i prästgården i Älvdalen. Den gamla sockenstugan hade rivits och den ny stuga stod inte klar förrän 1809, men då flyttades tingen dit. Sockenstugan låg mellan prästgården och kyrkan. År 1840 tillfördes tingslaget Särna socken som dittills haft tingsställe i Mora. Tingslaget växte och sockenstugan utrymmen blev med tiden otillräckliga. En kommitté tillsattes 1884 för att se över möjligheterna att uppföra ett riktigt kommunal- och tingshus. Det dröjde dock ända fram till 1911 innan man kunde enas i frågan. I oktober 1913 kunde i alla fall det nya tingshuset invigas. Huset förlades till den plats där det gamla gästgiveriet hade legat. Det blev en nationalromantisk träbyggnad

Idag fungerar byggnaden som stadsarkitektkontor och bibliotek.

För ytterligare information om domsagans historik, se http://www.fmis.raa.se/fmis/download/Tingshus/Domsagohist_mora_TR.pdf

Byggnaden har ej inventerats inom ramen för "Tings- och rådhusinventeringen"

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-04-29, Torgils, Gunnar: "En historik av lagman Gunnar Torgils", I: Skansvakten 1974