Stäng fönster Upplands-Bro kn, KUNGSÄNGENS-TIBBLE 11:1 TIBBLE GÅRD

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tibble gård är belägen vid en av landets äldsta vägsträckningar, i ett utpräglat jordbrukslandskap ett stenkast norr om Kungsängens kyrka. Mälaren, som ligger strax söder och öster om Tibble gick tidigare ända upp till gården och enligt dagens Tibblebor roddes de häktade från omkringliggande trakter över vattnet för att dömas.

Under 1700-talet och ännu längre tillbaka höll Bro härad ting i gästgivaregården men omkring sekelskiftet 1800 uppfördes en flygelbyggnad som enbart var ämnat för häradsrätten. Det är denna flygel som idag finns bevarad medan den ursprungliga gästgiveribyggnaden har rivits efter en brand.

För ytterligare information om domsagans historik, se http://www.fmis.raa.se/fmis/download/Tingshus/Domsagohist_Enkoping_TR.pdf
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-06-01